Bronckhorststraat 12 1071 WR amsterdam, nl
+316 55372896

email about bureaugaijkema

about Jeroen Gaijkema

Jeroen Gaijkema studied Interior Design at the Willem de Kooning Academy in Rotterdam.The first ten years of his career he worked with three other designers under the name ‘4voor1 ontwerpers.’With this group he designed stores and business spaces as well as stands and exhibitions. They also worked by commission for private customers and designed a series of furniture.

In 1998 Jeroen Gaijkema established his own business as an independent interior architect in Amsterdam. Since then he has worked mainly for private clients and small and medium-sized businesses. Over the course of the years he has built up a solid network of freelancers and experts, in various areas of design and implementation, with whom he works on a project basis. Jeroen Gaijkema is a member of the BNO.

Jeroen Gaijkema’s specialty is redesigning residential homes. He will design a space to specifically suit individual circumstances and personal wishes, on the basis of a concrete analysis of functionality. The qualities and character of the existing structure form the starting point. He also designs new build spaces and provides interior consultancy.For companies he renovates and furnishes business offices. He creates workplaces with a healthy working environment, using the company profile and an efficient routing plan. The available budget determines the details and finer points of the final design.

Jeroen Gaijkema offers full-range management, from first draft to renovation and finishing, delivering all the necessary contracts and supervision of the project.

over Jeroen Gaijkema

Jeroen Gaijkema studeerde interieur ontwerpen aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. De eerste tien jaar werkte hij samen met drie ontwerpers onder de naam ‘4voor1 ontwerpers’. Met hen ontwierp hij met name winkel- en bedrijfsruimtes, stands en tentoonstellingen. Ook werkten zij voor particulieren en ontwierpen een meubelserie.

In 1998 vestigde Jeroen Gaijkema zich als zelfstandig interieurarchitect in Amsterdam. Sindsdien werkt hij met name voor particuliere opdrachtgevers en kleine tot middelgrote bedrijven. In de loop van de jaren heeft hij een netwerk opgebouwd aan freelancers en specialisten op gebied van ontwerp en praktische uitvoering. Per project en indien gewenst werkt hij met hen samen. Jeroen Gaijkema is ingeschreven bij de BNO.

Jeroen Gaijkema is gespecialiseerd in het verbouwen van woningen. Toegespitst op de individuele omstandigheden en persoonlijke wensen, in combinatie met een concrete gebruiksanalyse, ontwerpt hij nieuwe ruimtes. Kwaliteit en karakter van de bestaande bouw zijn hierbij uitgangspunt. Ook ontwerpt hij nieuwbouw en geeft interieuradviezen. Voor bedrijven verbouwt hij ruimtes en richt deze in.
Aan de hand van bedrijfsprofiel en efficiënte routing creëert hij werkplekken met een gezond werkklimaat en een heldere uitstraling. Beschikbaar budget is richtlijn voor uitwerking en aanscherping van het uiteindelijk ontwerp.

Jeroen Gaijkema is in staat het volledige traject, van eerste ontwerpidee tot verbouwing en afwerking, te begeleiden en daarbij alle noodzakelijke contacten te leveren en aan te sturen.

enkele projecten:

Vinkeveen Demmerik

    

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Van een charmante voormalige boerderij hebben we een ruim woonhuis gemaakt (ca. 400m2 BVO). Het voorhuis hebben we meer karakter gegeven door de aangebouwde stal te verhogen en te voorzien van een nieuw pannendak. De gehele kap is gesloopt , de gevelwanden zijn ca. 1 meter opgemetseld en een nieuwe geïsoleerde kap is geplaatst, voorzien van fraaie terracotta pannen. De achtergevel hebben we ruim twee en een halve meter laten inspringen, waardoor we een beschutte veranda hebben gecreëerd onder de kap.

Aanleiding voor het verhogen van de kap was de beperkte stahoogte op de voormalige hooizolder. De royale hoogte op de begane grond is behouden en de nieuwe etage is nu een volwaardige verblijfsruimte van ruim 160m2.
Het voorhuis was voorzien van een karakteristieke zolder; deze hebben we grotendeels ongewijzigd gelaten en is ingericht als logeerruimte, was- en opslagruimte.
Een grote centrale hal met vide ontsluit de nieuwe etage en de bestaande zolder.
Beneden in het voorhuis de slaapkamers voor de kinderen met een eigen badkamer, een grote studeer- annex muziekkamer en een berging annex binnenschuur. Boven is een nieuwe badkamer, de ouderslaapkamer met inloopkastenkamer en een grote werkkamer gebouwd, met een Frans balkon en een prachtig zicht over de weidse polders.

De woonkamer heeft een open keuken gekregen, een aparte eetruimte en een royale zit met haard.
Langs de gehele zijgevel komt t.z.t een veranda over de volle lengte van de leefruimte, zodat ook daar heerlijk beschut van de buitenruimte kan worden genoten.

Marum praktijkpaviljoen

Een nieuwbouwproject
In de gemeente Marum hebben we een verzamelpraktijk voor vijf psycho-therapeuten ontworpen & gerealiseerd.
Uitgangspunt voor het paviljoen is een energie-neutraal gebouw.
Dit is gerealiseerd door middel van toepassing van ruim 200m2 oppervlak aan zonnepanelen, gecombineerd met een warmtepomp, een hoog rendaments boiler en een uiterst geavanceerd binnenklimaatsysteem; dit alles in een zwaar uitgevoerd (Duits) prefab-houtskeletsysteem. De zware aluminium raamkozijnen zijn voorzien van 3-laags, gecoat isolatieglas, het pand heeft een dubbel geïsoleerd dak en een zwaar PS-geïsoleerde fundering. Rc-waarde ruim 8 K/W! Inmiddels is het pand volledig in gebruik en wordt energie teruggeleverd aan het net.

Royale dakoverstekken zorgen voor een zonne-warmtewering in de zomermaanden en zonlichttoetreding in het najaar, de wintermaanden en in het voorjaar.
Het pand is zo’n 40cm boven het maaiveld getild door middel van een verhoogde ‘veranda’ rondom, onder de overstekken, met een privé-terras aan de achterzijde. De gevels zijn voorzien van licht getint vlak stucwerk, de onderzijde van de overstekken zijn eveneens uitgevoerd in stucwerk. Zorgvoldig gekozen insneden in het gevelstucwerk ‘breken’ de strakke vlakken, samen met de ver terugliggende antraciete kozijnen met gestucte dagkanten en een vooruitspringende entree.
De massieve hardhouten voordeur heeft forse afmetingen gekregen (110×265cm), bereikbaar via een flauwe helling tussen trottoir en veranda.
Binnen heeft het pand een stille, luxueuze uitstraling: een kleine receptie centraal in de voorruimte, comfortabele zitbanken in de wachtruimten, alles in zachte tinten ondersteund door een lichtrood-bruine gietvloer.
De vijf kamers bezitten ruim voldoende daglichttoetreding, zijn ruim bemeten en hebben een royale plafondhoogte (285cm). Alle binnenwanden, de binnendeuren en -kozijnen zijn akoestisch geïsoleerd; 54 dB.
De geluiddempende vloer, de energiezuinige verlichting en het prettige daglicht geven de kamers een prettige werksfeer. Al met al zeer comfortabele spreekkamers in een kloek gebouw.

Haarlem Lakenkoperstraat

 

 

Een geweldig herenhuis. Het huis is geheel opnieuw ingebouwd en aangebouwd aan de tuinzijde.
Een volledig uitgewoond interieur is grotendeels in oude glorie hersteld:
De kamers en-suite zijn teruggebracht met centraal geplaatst een oude haard, de nieuwe, geïsoleerde stucplafonds zijn wederom geornamenteerd, het versleten trappenhuis is volledig gerestaureerd en de oorspronkelijke indeling van beide etages hersteld. Enkele toevoegingen zoals een inloopkast, een badkamer en-suite, een kinderbadkamer met een vrijstaand bad en de opengebroken keuken aan de patio-tuin, geven het typisch Haarlemse huis alle comfort en behoud haar charme.

Naarden Flevolaan

Van een sympathiek, wat popperig boshuis hebben we een fijn, perfect ingedeelde villa gemaakt.
Alle kozijnen, ramen en deuren zijn vervangen door nieuwe geïsoleerde, met een geringere roede-indeling dan in het bestaand huis. De drie bestaande dakkapellen op de zuidzijde zijn uitgebreid met nog eens twee op de noordzijde.
De entree heeft een nieuwe indeling en een forse luifel gekregen. Het popperige is eruit; de charme gebleven.
De begane grond is opengebroken; naast een keuken annex eetkamer, een ruime rustige zitkamer met om de hoek een werkkamer. Het oude en-suite stel is vervangen door een nieuwe, voorzien van een optimale indeling aan de eetkamerzijde en met een open karakter in de zitkamer.
Een luie trap in de centrale hal ontsluit de etage. De hoofdslaapkamer met royale badkamer en-suite, een aantal slaapkamers, een 2e badkamer en een extra wc maken dat ook boven de indeling optimaal is geworden.
Het gastenverblijf, een studeer-, spel- en atelierruimte samen met de garages zijn gesitueerd in het bijgebouw.

Naarden Naarderstraatweg

 

 

 

 

 

Een dertiger jaren hoekwoning met een forse begane grond-ruimte, een kleine etage en een minizolder is uitgebouwd tot een volwaardige woning.
De gehele kap is eraf gehaald en een etage hoger getild. Op de zolder is naast een waskamer een appartement gerealiseerd met eigen slaap- en badkamer. De eerste etage is het domein geworden van de ouders, met een ruime badkamer en-suite, naast de slaapkamer een zit-werkkamer en een gescheiden kleedkamer.
De begane grond is zoveel als mogelijk open gebroken. de routing in de entree is sterk verbeterd met een ruime doorgang naar de leefruimte en aparte garderobe. De bestaande half-open keuken is uitgebreid en voorzien van moderne apparatuur en veel opbergruimte.
Via het achter terras zijn de nieuwe provisieruimte en de fietsenberging bereikbaar.
Het bescheiden hoekhuis is verbouwd tot een ruime woning met verrassend veel volume, ruim 80m2 meer vloeroppervlak. De kap en gevels zijn in nieuwe harmonie gebracht met het resterende bouwblok met deels hergebruik van gevelstenen en dakpannen. Een prachtig project.

HEEG Lytshuzen

Een grote oude Friese boerderij, ooit een kop-hals-romp, is verbouwd tot woon en werkhuis. In de oude deel is over drie verdiepingen het nieuwe woongedeelte opgetrokken. In de zuidoost gevel is een nieuwe pui gekomen, terugvallend binnen de gevelvlakken, met openslaande deuren naar het nieuwe ochtendterras.
Een aantal stalraampjes in de oostgevel zijn uitgeslepen tot op het maaiveld.
De plattegrond is georganiseerd rondom de bestaande kolommen en de kapconstructie van de deel. Het hart van het nieuwe binnenhuis vormt ‘de toren’; op de begane grond een deels open keuken en opgang naar de etages, op de eerste de ontsluiting van de slapkamers en twee badkamers en er boven een torenkamer onder de kap.
Op de begane grond vormt de warm-grijze gietvloer, gecombineerd met de grenenhouten binnenwanden, in zachte tinten gebeitst, de basis voor het elegante interieur.

Naarden Rembrandtlaan

Een royale twee-onder-een-kap woning op een erg prettige locatie, met een grote zolder, een ruime etage en een krappe begane grond.
De woonkamer was met name erg smal. De en-suite was eruit gesloopt, evenals het trappenhuis. Een 70er jaren wenteltrap en een aantal andere rommelige tussentijdse veranderingen gaven alle aanleiding om de gehele begane grond open te breken.
De nieuwe entree is aangebouwd aan de zijkant van het huis, samen met een forse werk/eetkeuken. een meedragende tussenmuur is grotendeels verwijderd.
De zit / eetruimte is nu ruim en breed, zonder dat de intimiteit, typisch voor de 30er-jarenbouw, is verdwenen. De twee badkamers, inloopkasten, de vijf slaapkamers, een werkkamer, een provisiekamer en de wijnkelder, maken het huis geweldig.

Haarlem Koninginneweg

 

Een fors herenhuis. Alles was oud, dun en versleten.
De totale infrastructuur is vernieuwd, vloeren, muren en kap zijn geïsoleerd en de achterzijde is een stukje uitgebouwd. De begane grondvloer hebben we deels laten zakken tot op het niveau van de lager gelegen keuken. Hierdoor is een tuinkamer ontstaan met een plafondhoogte van ruim 4 meter.
Een nieuwe klassiek gedetailleerde achtergevel-pui past volledig in het karakter van het ruim 100 jaar oude huis.

VoiPro Nederland

Een snel groeiend, opkomend telefoniebedrijf. De flexibele inrichting geven een eigen karakter aan het interieur, gemaakt met een klein budget: Een zwarte PVC-balletvloer vormt de basis, de systeemplafondtegels zijn omgekeerd en scheidingswanden hergebruikt. De entree met het front-office, de back-office en sales leiden naar de centrale lounge / flexwerkruimte, gesitueerd in het hart van de zaak. De techniek en after-sales zijn gelegen aan de stille daglichtzijde en kregen een eigen in/uitgang. Met forse werktafels gemaakt van zwart MDF en zebrano-hout, gecombineerd met meubilair uit een woonwarenhuis, is een helder, ingetogen interieur gecreëerd voor een stel jonge whizzkids in de wereld van de grote telefoonmaatschappijen.

Haarlem Koninginneweg

Een herenhuis tot op het bot uitgekleed en opnieuw opgebouwd. De keuken is iets uitgebouwd aansluitend op een nieuwe veranda. Voorzien van alle comfort zoals domotica, sauna, 2 badkamers en een pantry op zolder.

BENTVELD Wikkelaan

Een twee onder een kap woning aangebouwd aan zijkant en achterzijde. bestaande keuken wordt een pantry met erachter een werk-keuken annex provisieruimte. Niveauverschillen in plafonds van de aanbouw zorgen voor extra daglichttoetreding in de voormalige achterkamer.

DOMBURG

Een charmant huisje is volledig omgebouwd tot een comfortabel buitenhuis.
De entree is geher-organiseerd: De opgang naar de etage op de ideale plek gezet, de wc en garderobe zijn netjes geïntegreerd. De zitkamer, eetkamer en grote werkkeuken lopen in elkaar over, gevolgd door een provisiruimte annex bijkeuken in een gastenverblijf met eigen badruimte in de voormalige garage. Ook zijn verschillende doorgangen naar de buitenruimte gecreëerd . De etage heeft een centrale hal gekregen, open tot in de nok. 4 kamers, 2 badkamers en een speelzolder maken maken het huis functioneel, comfortabel & compleet.

Opera Trionfo

Decorontwerp voor Opera Trionfo
Viva la Mamma (Le Convenienze ed Inconvenienze Teatrali)
muziek Gaetano Donizetti
libretto Dominico Giraldoni

Nieuwe orkestratie voor dertien instrumenten Bart Visman
Kritische editie Roger Parker en Anders Wiklund

muzikale leiding Wim Steinmann
regie Porgy Franssen; Elsina Jansen (medewerker)
decorontwerp Annemiek Beeren & Jeroen Gaijkema
kostuums Caroline Borger
licht Marc Heinz

cast
Daria Natalja Yakovleva (sopraan)
Agata Pieter Hendriks (bas)
Procolo Igor Bogaert (bariton)
Biscroma Strappaviscere Wiard Witholt (bariton)
Luigia Gonnie van Heugten (sopraan)
Guglielmo Jan-Willem Schaafsma (tenor)
Pippetto Virpi Räisänen (mezzosopraan) / Valérie Friesen (mezzosopraan)
Cesare Salzapariglia Willem de Vries (bariton)
Impresario Martijn Cornet (bariton)
Direttore del Teatro Porgy Franssen

orkest Domestica Rotterdam (Rotterdams Philharmonisch Orkest)

Village Bagels

Een startende keten in Amsterdam met bagels, koffies en dergelijke.
Een low-budget project. Het gehele interieur moest door de opdrachtgevers zelf gemaakt kunnen worden.
Goed eten in een sympathieke atmosfeer.

 

.. .. ..

Sluit Menu